Міжнародний день боротьби з корупцією

Кожного року з ініціативи Організації Об’єднаних Націй9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

9 грудня 2003 року, умексиканськомумістіМерідана політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 31 жовтня 2003 року і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

Спеціальним представником генерального секретаря ООН Хансом Кореллі, було оголошено про рішення заснувати Міжнародний день боротьби з корупцією, він закликав представників більш ніж 100 країн, які зібралися на конференцію, підписати Конвенцію. Вона має стати важливим інструментом міжнародного права для протидії корупції, «що завдає шкоди розвитку країн і що представляє загрозу демократії і режиму правової держави».

Вищезазначений документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Згідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції. Дана Конвенція - перший документ такого роду. Він особливо важливий для країн, де корумпованість всіх структур завдає шкоди національному добробуту.

На кінець 2009 року Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80— ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року.

Юрисконсульт Центру К. Зінченко

Кiлькiсть переглядiв: 0