Підсумки роботи НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області у 2017 році

Робота навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області у 2017 році проводилась згідно Плану основних заходів цивільного захисту на поточний рік, затвердженого річного плану роботи Центру, а також у відповідності з основними організаційно-методичними документами щодо планування навчального процесу з функціонального навчання, які передбачені Положенням про організацію навчального процесу з функціонального навчання, затвердженого наказом МВС України від 21.10.2014 №1112.

З метою забезпечення готовності керівного складу та фахівців з питань цивільного захисту діям у надзвичайних ситуаціях, у першу чергу, за потребою місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування та на підставі наданих протягом 2016 року заявок на навчання розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 30.12.2016 № 583-р затверджений План комплектування керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту на 2017 рік (зі змінами відповідно до розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 04.12.2017 № 615-р).

У порівнянні з минулими роками у 2017 році, відбір заявок на навчання та формування плану комплектування відбувався відповідно до вимог Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов`язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.10.2013 №819.

Відмінність полягала у тому, що значно збільшена кількість слухачів, які навчаються за контрактами (договорами) на платній основі у співвідношенні з державним замовленням. В першу чергу, це стосується осіб керівного складу та фахівців закладів освіти, закладів охорони здоров`я, комунальних закладів та інших бюджетних установ, які відносяться до суб`єктів господарювання.

З метою забезпечення належного виконання Плану комплектування Центром заходи щодо функціонального навчання керівного складу і фахівців місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в навчально-методичному центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області включено до Плану основних заходів цивільного захисту в області на 2017 рік, який затверджений розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 09.02.2017 №58-р.

Починаючи з січня 2017 року направлені листи на адресу райдержадміністрацій та міськвиконкомів з розгорнутою інформацією щодо термінів навчання, категорій слухачів та їх кількості, які повинні прибути до Центру для проходження функціонального навчання. Така практика продовжена і в поточному році.

У подальшому щомісячно на адресу райдержадміністрацій та міськвиконкомів направлялись листи – нагадування з інформацією про терміни навчання та кількісний склад слухачів, які повинні прибути на навчання в наступному місяці. У разі не прибуття слухачів у передбачені терміни проведення заняття, негайно на адресу голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів направлялась інформація про невиконання плану комплектування.

Додатково, працівниками Центру на протязі 2017 року приймалась участь у роботі комісій по перевірці стану реалізації державної політики в сфері цивільного захисту в 9 районах області, під час яких здійснювалась перевірка стану функціонального навчання та виявлені недоліки включались до актів перевірки та розглядались на спільних засіданнях комісій та керівників райдержадміністрацій.

Спільно з Управлінням ДСНС України в області організовано узагальнення результатів перевірок стану пожежної та техногенної безпеки на суб’єктах господарської діяльності та облік посадових осіб, які підлягають навчанню з питань цивільного захисту.

При взаємодії з управлінням з питань цивільного захисту облдержадміністрації, управлінням ДСНС України проведені додаткові заняття за 16 годинною програмою з керівним складом ланок ТП ЄДС ЦЗ Кіровоградської області по вивченню вимог чинного законодавства з питань цивільного захисту. Таким видом занять охоплено 653 посадові особи районів та міст області. На ряду з виконанням планових завдань, в IV кварталі 2017 року майстрами виробничого навчання проведений методичний супровід показових об’єктових тренувань. З приведення захисних споруд в готовність до прийняття населення, що укривається. До проведення цих заходів залучено 1403 особи.

Питання організації функціонального навчання щоквартально розглядалось на колегії Управління ДСНС України у Кіровоградській області.

Центром налагоджена належна взаємодія з облдержадміністрацією з питань активізації виконання заходів, делегованих навчально-методичному центру ЦЗ та БЖД. Питання щодо виконання заходів з питань цивільного захисту двічі розглядалися на засіданнях обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Окремим питанням роботи Центру являлася підготовка та участь у проведенні командно-штабного навчання ТП ЄДС ЦЗ Кіровоградської області, передбаченого Планом основних заходів цивільного захисту України на 2017 рік.

Слід зауважити, що педагогічними працівниками Центру виконані всі заплановані заходи, у т.ч проведене додаткове навчання 247 посадових осіб, здійснений методичний супровід 21 практичного заходу з питань ЦЗ, які проводили суб’єкти господарської діяльності, забезпечене виконання підготовчих та практичних заходів по вирішенню ввідної щодо організації евакуації населення Знам’янського району, постраждалого внаслідок НС.

У 2017 році в Центрі пройшли навчання 1904 особи, що складає 97% від запланованого, в т.ч. 959 осіб керівного складу цивільного захисту та 945 фахівців цивільного захисту. З них, за державним замовленням заплановано 906 осіб, а пройшли навчання 902 особи (99,6%), за договорами протягом року повинні пройти функціональне навчання 1047 осіб, фактично пройшли навчання 1002 особи, що складає 95,7 %.

Аналізуючи абсолютні показники кількості слухачів, які пройшли навчання в Центрі, можна зробити висновок про їх незначне зменшення в порівнянні з 2016 роком – 1904 в 2017р. проти 1936 в 2016 році.

За результатами роботи у 2017 році структурними підрозділами Центру виконали прогнозовані показники щодо надходження коштів за надані послуги, що забезпечило якісний результат та на рахунок Центру надійшло 274145 грн., в т.ч. функціональне навчання – 180350 грн., навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму – 45196 грн., охорона праці – 48599 грн.

Деяке зменшення надходжень у минулому році у порівнянні з 2012-2016 роками пов’язано, в основному, з наступних причин:

по-перше, за результатами проведених у середині 2015 року організаційно-штатних змін штат Центру зменшився на один структурний підрозділ – навчальний пункт, частка надходжень якого за надані послуги у загальній кількості Центру складала у 2012 році - 214 261 грн. (56%), у 2013 році – 249 219 грн. (58%), у 2014 році – 107 348 грн. (37%);

по-друге, відповідно до нормативно-правових документів з питань оподаткування навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області не є платником податку на додану вартість, у зв’язку з чим сума цього податку у 2017 році не закладалась до собівартості послуг, які надає Центр, що призвело до зменшення вартості калькуляції витрат за надані платні освітні послуги на 20%.

q по-третє, зменшення надходжень коштів за замовленнями центрів занятості обумовлено тривалою затримкою у навчанні з питань охорони праці педагогічних працівників Центру у Головному НМЦ Держпраці.

За результатами проведеного аналізу та перевірок роботи курсів, НКП у виявлені характерні недоліки, які значно впливали на забезпечення виконання плану комплектування з функціонального навчання, а саме :

неякісний підхід до опрацювання наданих заявок та формування на підставі їх узагальнення плану комплектування на рік;

не налагоджена дієва співпраця з керівниками структурних підрозділів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань надзвичайних ситуацій, а також підпорядкованих підрозділів Управління ДСНС України в області з метою проведення моніторингу стану функціонального навчання та визначення якісного та кількісного складу керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту;

належним чином не ведеться облік, (у тому числі електронний) осіб керівного складу та фахівців, які пройшли навчання;

відсутність взаємодії з районними, міськими комісіями з ТЕБ та НС з питань організації функціонального навчання та мір реагування комісій на існуючі недоліки.

З врахуванням вище наведених результатів роботи Центру основними завданнями на 2018 рік є:

1. Організація роботи щодо всебічного забезпечення проходження функціонального навчання особами з числа керівників та посадових осіб об’єднаних територіальних громад, діяльність яких пов’язана з організацією та здійсненням заходів цивільного захисту.

2. Ведення персонального обліку осіб керівного складу та фахівців органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які зобов’язані періодично проходити функціональне навчання.

3. Складання переліку замовників на навчання з питань цивільного захисту з урахуванням середньорічного прогнозу кількості осіб, які підлягають такому навчанню.

4. Організація роботи щодо оновлення робочих програм шляхом вилучення загальної тематики, що немає практичного застосування та впровадження в навчальний процес практичних занять (групових вправ, занять на закріплених навчальних об’єктах, інструктивних занять, консультацій).

5. Створення банку даних щодо посадових інструкцій осіб керівного складу та фахівців органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, які зобов’язані періодично проходити функціональне навчання.

6. Надання консультаційно-методичної та практичної допомоги евакуаційним органам з виконання завдань за призначенням місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та навчання населення діям під час евакуації.

7. Забезпечення проведення практично-навчальних заходів та методичного супроводу, пов’язаного з підготовкою та проведенням практичної підготовки суб’єктами господарювання спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

8. Організація діяльності консультаційних пунктів при органах місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громадах, забезпечення їх ефективної роботи шляхом інформаційного та методичного забезпечення.

9. Модернізація роботи обласного методичного кабінету на основі ефективної співпраці із суб’єктами забезпечення цивільного захисту щодо планування їх діяльності, організації та здійснення заходів з навчання різних верств населення.

10. Виконання заходів, передбачених Планом основних заходів цивільного захисту Кіровоградської області на 2018 рік, затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації від 10.01.2018 р. №10.

11. Укріплення матеріально-технічної бази Центру.

Завідувач обласних та м. Кропивницький

курсів удосконалення керівних кадрів

НМЦ та БЖД Кіровоградської області Л.В. Шевченко

Кiлькiсть переглядiв: 0